Enkele tips

Inktcartridges

Er zijn verschillende soorten inktcartridges, er zijn cartridges zonder printkop (ook wel inkttank genoemd), dat is vaak bij printers waar voor elke kleur een aparte cartridge aanwezig is. Maar soms is de printkop onderdeel van de cartridge. Dat laatste is meestal bij printers die twee cartridges hebben, een met zwarte inkt, en een gecombineerde voor de kleuren. Voor het transport van de zogenoemde inkttanks zijn geen bijzondere maatregelen nodig, maar met name voor cartridges met printkop zijn de volgende tips:

Niet doorprinten tot dat er niets meer op papier komt.
De printkop wordt beschadigd als er doorgeprint wordt, terwijl er (bijna) geen inkt meer in zit. Als de printkwaliteit slechter wordt, zo snel mogeljik laten hervullen. Belangrijk is dat u weet dat bij het printen van een zwarte tekst, de printer toch beide cartridges gebruikt en de inkt mengt tot werkelijk zwart, dus de kleurencartridge gaat sneller leeg dan u denkt.

Het vervoer van de cartridge.
Doe de cartridge alleen in een plastic zak als de printkop afgeschermd is door een beschermkapje, ook wel clip genoemd. Als u geen clip heeft, liever de cartridge in een doosje of plastic bakje doen. Als u een kleurencartridge onbeschermd in een plastic zakje doet zal de restinkt door elkaar mengen in de prinkop, de kleuren zullen na het hervullen niet meer mooi zijn. Ook de koperen contacten moeten niet in aanraking komen met een plastic zakje.

Printkop niet afplakken.
Als u de printkop afplakt met plakband blijft er lijmresten in de sproeigaatjes van de printkop achter, wat zeer slecht is voor de printkwaliteit na het hervullen.

Nooit lege cartridges bewaren.
U moet geen lege cartridges bewaren om ze later te laten hervullen, deze zullen uitdrogen, waardoor ze onbruikbaar worden. Een lege cartridge moet zo snel mogelijk weer hervuld worden, daarna kunt u ze wel een (korte) tijd bewaren voordat u ze gebruikt.

Koperen contacten.
De strip met koperen contacten mag nooit verwijderd worden, ook niet als er een melding van uw printer komt die dat doet vermoeden. De contacten zijn nodig voor de electronische communicatie met de printer, zonder de contacten is de cartridge niet meer te gebruiken!

Tonercartridges

Beschermt u de tonercartridge tijdens het transport met eventuele transportclips en in de doos waar de cartridge in heeft gezeten toen u hem kocht. Het is een high-tech product, dat onbruikbaar kan worden door beschadigingen. Als u een drum uit de printer haalt is het van belang dat de drum niet langere tijd aan daglicht wordt blootgesteld, in principe moet de drum meteen in een donkere plastic zak of een kartonnen doos bewaard worden.